Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

Jak se prodlouží životnost potravin po vakuování? Podívejte se na náš přehled.

Vakuování je moderní způsob, jak prodloužit životnost potravin, snížit plýtvání a zlepšit stravovací návyky. Tento efektivní postup využívají lidé všech věkových kategorií, protože umožňuje plánování jídelníčku a šetří náklady. Ať už s vakuováním začínáte, nebo ho používáte dlouhodobě, výhody, jako prodloužení trvanlivosti potravin o několik dní, vás určitě přesvědčí. Přečtěte si článek s přehledem o tom, o kolik vám konkrétní potraviny vydrží déle.

Pro koho je vakuování určené?

Vakuování potravin využijí lidé, kteří žijí sami a spotřebují méně potravin, než nakoupí. Dnes už není žádným tajemstvím, že obchodní řetězce využívají marketingové triky na to, aby nás nalákaly nakoupit toho co nejvíce. A řekněme si rovnou, ne vždy se dokážeme bránit Pokud se vám tedy stane, že jste si z obchodu přinesli balení, které nedokážete sami spotřebovat do data expirace uvedeném na obalu, můžete si ho rozdělit. Polovinu balení jednoduše vložíte do vakuovacího boxu nebo zavakuujete do sáčku určeného na vakuování a uschováte na horší časy. Výhodou je, že potraviny zůstanou po otevření stejně čerstvé jako před vakuováním. Vakuování potravin je vhodné nejen pro jednotlivce, ale i pro lidi trpící potravinovými alergiemi, kteří potřebují mít vlastní potraviny vždy po ruce a ideálně čerstvé. Speciálně lidé s histaminovou alergií ocení blokování tvorby nadměrného histaminu v procesu stárnutí potravin a jeho nízké hodnoty při konzumaci i několikadenního jídla. A nic nezůstaneme dlužni ani gurmánům, kteří si potrpí na kvalitně připraveném a chutném jídle. Vakuování lze využít i pro profesionální marinování masa či zeleniny, například před grilováním a vytěžit tak z grilování maximum. 

Pojďme se tedy podívat, jak dlouho nám zavakuované potraviny vydrží čerstvé:

Skladování potravin v ledničce: 

Druh potravin Bežné skladování Vakuové skladování
Vařené potraviny           2 dny 10 dnů
Čerstvé maso 2 dny 6 dnů
Vařené maso 4–5 dnů 8–10 dnů
Čerstvé ryby 2 dny 4–5 dnů
Tvrdé sýry 12–15 dnů 50–55 dnů
Měkké sýry 5–7 dnů 13–15 dnů
Čerstvá zelenina 5 dnů 18–20 dnů
Čerstvé bylinky 2–3 dny 7–14 dnů
Praný salát 3 dny 6–8 dnů
Čerstvé ovoce 3–7 dnů 8–20 dnů
Dezerty 5 dnů 10–15 dnů

Skladování potravin v mrazáku: 

Druh potravin Běžné skladování Vakuové skladování
Čerstvé maso     6 měsíců         18 měsíců        
Mleté maso                    4 měsíce 12 měsíců
Drůbež 6 měsíců 18 měsíců
Ryby    6 měsíců 18 měsíců
Čerstvá zelenina 8 měsíců 24 měsíců
Houby 8 měsíců 24 měsíců
Bylinky 3–4 měsíce 8–12 měsíců
Pečivo  6–12 měsíců 18 měsíců
Kávová zrna 6–9 měsíců 18–27 měsíců

Stačí si vybrat

Prodloužení životnosti vařených potravin ze dvou na deset dní není na škodu. Co říkáte? Aby však bylo pro vás vakuování co nejefektivnější, měli byste si zvolit ten správný produkt. Dobrá zpráva je, že vaše dilema už za vás vyřešila slovinská společnost STATUS, která pomáhá minimalizovat plýtvání potravinami. Mezi jejich výrobky najdete kromě vakuovacích setů a pomůcek i vakuovací dózy v hravých barvách a praktických velikostech. Stačí si jen vybrat.

Pošlete článek známému