Logo
Česká verze
Přejít na Slovenskou verzi
Logo
Otevřít nabídkuOtevřít vyhledávání

VAKUOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL VS. DLOUHODOBÉ SKLADOVÁNÍ

V předchozím článku ze série „Vakuování pro začátečníky“ jsme si vysvětlili, jak působí vakuum na potraviny a jak nám pomáhá snížit plýtvání (nejen) v domácnostech. Takto vědomostmi „podkuti“ se můžeme posunout o úroveň výše a podívat se na to, jakou metodu vakuování jsme měli zkusit jako první, kdy by jsme měli zvolit boxy a kdy folie, případně co udělat, když potřebujeme zavakuovat, zdánlivě nezavakuovatelnou potravinu.

Frekvence „otevírání“ balení

Existují potraviny a jídla, která chceme mít k dispozici nonstop. Typickým příkladem je chléb, zelenina, ovoce, svačina nebo oběd. Jednoduše všechno, co otevíráme a konzumujeme na denní bázi. Na vakuové uskladnění těchto potravin je nejvhodnější použít vakuové dózy, z nichž můžeme odsávat vzduch klidně i několikrát denně. Díky tomu máme potraviny bezpečně „zakonzervované“ a přitom vždy dostupné. Krabičky na jídlo také nabízí větší svobodu ve vakuování různých druhů potravin. Vakuovat můžeme suché, křehké, vlhké i sypké potraviny.

tritanove vakuove dozy

Uchovejte potraviny déle čerstvé s vakuováním

Ale co v případě, že máme potravin nadbytek a potřebujeme je uskladnit dlouhodobě? Jak už jsme zmínili v předchozích článcích, klasické uskladnění potravin v mrazničce sice do určité míry zpomalí množení bakterií, ale kvůli působení vzduchu vydrží potravina čerstvá kratší dobu než v případě vakuování. Abychom zachovali potravinu čerstvou co nejdéle, měli bychom ji (ještě před vložením do ledničky nebo mrazáku) zbavit nadbytečného vzduchu. Vakuové dózy STATUS jsou konstruované tak, abychom je mohli pohodlně skladovat v ledničce, ale také v mrazáku. Tyto potraviny bychom následně měli zavakuovat do fólie pomocí svářečky fólií (vakuovačky). Vakuování do fólií je vhodné nejen pro tuhé, ale i sypké, křehké či měkké potraviny v závislosti na daných funkcích vakuovacích systémů. Na časté vakuování do fólií bychom měli mít fólie, které můžeme použít opakovaně, nikoli jednorázově. Díky tomu šetříme nejen naši peněženku, ale i životní prostředí.

Dózami a fóliemi to ale nekončí

Vakuovací dózy a fólie tvoří klíčový základ každého správného „vakuovače“. Ti pokročilejší se většinou začínají ohlížet po různých vychytávkách, které by umožnily vytvořit vakuum i tam, kde bychom to přednostně nečekali. Například vakuový džbán nám pomůže pohodlně zavakuovat ovocné šťávy nebo smoothie. Vakuové víko zase klidně umístíme na pohár s nedojedeným pudinkem či dětskou výživou, otevřenou konzervu nebo zavařovačku. Vakuovacími kliki prodloužíme životnost zavařenin či konzerv a vakuovací zátkou udržíme chuť otevřeného vína. Všechny tyto doplňky jsou opakovaně použitelné. Věříme, že už teď máte své oblíbence, kteří si najdou místo i ve vaší kuchyni.

vakuove viko

Pošlete článek známému