18.07.2024
Znáte to. Naplánujete si jídlo na pár dní dopředu, nakoupíte, přijdete domů a všechno to vyložíte do lednice a mrazáku. Do druhého rána již polovina domácnosti netuší, co se v ledničce vlastně nachází, a před další návštěvou obchodu se přistihnete, jak vyhazujete zkažené jídlo z lednice rovnou do koše. Ročně tak vyhodíme přibližně 200 kilogramů potravin. Pokud se v téhle situaci poznáváte, měli byste hledat řešení, jak to zlepšit. Po rady však nemusíte chodit vůbec daleko. Jak mít přehled v tom, co máte uskladněno a co jíte? Odpověď je jednoduchá, vyzkoušejte vakuovací boxy od společnosti Status. Potraviny, ať už uvařené nebo syrové, jednoduše vložíte do vakuovací nádobky, odsajete vzduch a uložíte do chladničky či mrazničky. Některé vakuovací dózy mají barevná víčka, díky kterým se vám v ledničce určitě neztratí. A pro ještě lepší přehled si je můžete označit různými lepícími štítky. Zavakuované potraviny vydrží mnohonásobně déle než v běžných krabičkách s přístupem vzduchu, proto se nemusíte omezovat, když v neděli dostanete chuť na vepřové z pondělí.
Každý vakuovací box zmíněný výše má schopnost vakuování. Neděje se to však jen tak samo od sebe. Samotné uzavření víka proto nestačí. Vzduch odsávají dvě malá zařízení a to buď mechanická, nebo elektrická vakuovací pumpa. Obě mají za úkol odsát vzduch z nádoby. Tady je proto potřeba zmínit také velikost nádobek. Zatímco u těch menších, například sada „baby set“, odsajeme vzduch rychle a snadno i pomocí mechanické pumpičky, při větších 2l boxech už raději sáhneme po elektronické. Vzduch je tak odsátý rychleji a bez jakékoliv námahy. Ve chvíli, kdy je jídlo v boxu správně zavakuované, gumová zátka umístěná ve středu víka se "vcucne". Jejím stlačením a povytažením opět pustíte vzduch do boxu a následně jej můžete otevřít.
Pokud milujete grilování nebo se často motáte v kuchyni kolem šťavnatého masíčka, určitě už máte s marinováním nějaké zkušenosti. Jestliže máte připravenou svou oblíbenou marinádu, vylijte ji do vakuovacího sáčku spolu se surovinami, které se chystáte marinovat a odsajte všechen vzduch. V případě potřeby můžete použít i vakuovací dózu na marinování, z nichž odsajete všechen vzduch mechanickou nebo elektrickou vakuovou pumpičkou. Čas uskladnění v chladničce zvolte podle druhu surovin:
Každá vakuovací dóza, vyrobená společností Status, má na víku umístěný časový indikátor, který si při uskladnění nastavíte na datum expirace. Získáte tak dokonalý přehled o životnosti všech zavakuovaných jídel.
Pokud se rozhodnete využívat vakuování naplno a přejít na tzv. vyšší level, pravděpodobně vás nemine ani svářečka fólií. Ta funguje na principu vakuování potravin do fólií a sáčků. Systém je vhodný pro dlouhodobé uskladnění potravin, což znamená, že v konečném důsledku ušetříte spoustu času, který byste jinak věnovali nákupům, vaření a vymýšlení stále nových jídel.
Související produkty